Subdomeinen vs submappen: de impact op SEO

Subdomeinen vs submappen: de impact op SEO

De structuur van uw website kan een grote impact hebben op zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een van de keuzes die u moet maken als het gaat om de structuur van uw website, is of u wilt werken met subdomeinen of submappen. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen als het gaat om SEO. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het kiezen tussen subdomeinen en submappen, met voorbeelden.

  1. Domeinnaamautoriteit. Als uw website al een goede domeinnaamautoriteit heeft, kan het gebruik van submappen een grotere keuze zijn omdat zoekmachines de domeinnaamautoriteit kunnen doorgeven aan de submappen. Hierdoor zullen de submappen een hoger ranking krijgen in zoekresultaten. Bijvoorbeeld, als uw hoofddomein een DA van 60 heeft, zullen submappen zoals “example.com/blog” of “example.com/producten” ook een hogere DA hebben dan subdomeinen zoals “blog.example.com” of “producten.example.com”.
  2. Crawlbaarheid. Submappen zijn makkelijker te crawlen voor zoekmachines omdat ze onderdeel zijn van hetzelfde hoofddomein. Hierdoor zullen zoekmachines eerder de inhoud van submappen vinden dan subdomeinen. Bijvoorbeeld, als u “example.com/blog” heeft als submap, zal zoekmachines de inhoud van de blog eerder vinden dan als de blog op “blog.example.com” zou staan als subdomein.
  3. Organisatie en navigatie. Submappen kunnen helpen bij het organiseren van uw website en het verbeteren van de navigatie voor gebruikers. Bijvoorbeeld, als u een webshop heeft, kunt u submappen gebruiken voor verschillende categorieën producten zoals “example.nl/kleding” of “example.nl/schoenen”. Hierdoor is het voor gebruikers makkelijker om de juiste producten te vinden.
  4. Branding. Subdomeinen kunnen helpen bij het scheiden van verschillende onderdelen van uw website voor branding doeleinden. Bijvoorbeeld, als u een bedrijf heeft met meerdere merken, kunt u subdomeinen gebruiken voor elk merk, zoals “brand1.example.nl” of “brand2.example.nl”. Hierdoor kunt u de branding van elk merk apart behandelen en een duidelijkere boodschap overbrengen aan gebruikers.
  5. Linkbuilding. Subdomeinen kunnen ook nuttig zijn voor linkbuilding omdat zoekmachines links naar subdomeinen als aparte links behandelen. Hierdoor kan het verkrijgen van backlinks naar uw subdomeinen uw domeinnaamautoriteit verhogen. Bijvoorbeeld, als u een blog heeft op “blog.example.nl” en u krijgt een backlink naar deze subdomein, zal dit de domeinnaamautoriteit van “blog.example.nl” verhogen in plaats van alleen de domeinnaamautoriteit van “example.nl”.
  6. Het kiezen tussen subdomeinen en submappen hangt af van uw specifieke situatie en doelen. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen als het gaat om SEO en het is belangrijk om deze af te wegen als u besluit om uw website-structuur aan te passen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat SEO een continu proces is en dat uw website-structuur een van de vele factoren is die bijdragen aan uw zoekmachine prestaties.

Het kiezen tussen subdomeinen en submappen hangt af van uw specifieke situatie en doelen. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen als het gaat om SEO en het is belangrijk om deze af te wegen als u besluit om uw website-structuur aan te passen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat SEO een continu proces is en dat uw website-structuur een van de vele factoren is die bijdragen aan uw zoekmachine prestaties.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *